top of page

Bröllop utan barn, hur gör man?

Hur göra man egentligen sin gästlista för sitt bröllop? Det första du ska tänka på är det det är DITT bröllop, det betyder att du bestämmer. Släktingar och vänner kanske har några idéer och tankar men det är verkligen du som ska njuta av bröllop och fest precis som du vill ha det.


En fråga som ofta kommer upp när brudpar planerar sin gästlista för sitt bröllop är om barn ska vara inbjudna.

Många bröllopspar funderar på hur festen ska bli så härlig som möjlig. Ett viktigt element är hur avslappnade och ”i stunden” era gäster är. För att kunna fokusera bara på festen och att skapa fantastiska minnen tillsammans med er är det bra med så lite distraktioner som möjligt. Barn är härliga och för med sig så mycket glädje till festligheter, men dem kräver en hel del uppmärksamhet från era gäster. Kanske du tänkt att det vore bäst om barnen stannar hemma, så alla kan slappna och släppa loss!


Du kanske tänker, åh nej, hur ska vi be våra gäster att komma som era vänner, och inte som föräldrar? Jag vågar påstå att det är precis vad dina gäster vill också! Dem älskar att vara föräldrar till sina barn, såklart, men att få komma iväg på en fantastisk tillställning och få känna sig en aning friare utan sina barn är något alla ser fram emot!


Med erfarenhet av bröllop i alla möjliga stilar och utformning så delar jag med mig av mina bästa tips för att få till den där drömfesten, utan barn. Vill du läsa mer om några riktigt bra tips för att planera sitt bröllop så kan du läsa mitt inlägg om bröllopsplanering här.


Var tydlig med dina gäster

När du sammanställer din gästlista, sätt dig ner med din partner och bestäm en "åldersregel" eller ”barnfritt” för ditt bröllop. Detta kan innebära inga gäster under en specifik ålder, som till exempel 16 år eller vilken annan ålder som känns lämplig för dig. När denna riktlinje är satt är det viktigt att hålla fast vid den. Om du planerar undantag, som att ha dina egna barn eller några unga släktingar i bröllopsfesten, klargör dessa undantag från början. Det bästa är om alla gäster får samma villkor. Ingen tycker heller det är konstigt med en tydlig festregel.


Få stöd från dina närmsta

Diskutera dina tankar med nära och kära så snart som möjligt. Informera dem om ditt beslut så att de kan hjälpa till med att besvara frågor från andra gäster. Vissa vänner och familjemedlemmar kan, för att undvika att ta tid från din planering, istället fråga dina familjemedlemmar om att ta med sina barn. Då är dina nära och kära också beredda på att svara på eventuella frågor som kan uppstå.


Undvik undantag

Konsekvensen att tillämpa din "ingen barn" regel är viktig. Att göra undantag för vissa barn och inte andra kan leda till obehagliga situationer och såra känslor. Håll fast vid ditt beslut och var bestämd men artig om det ifrågasätts. Då kommer ingen tycka det är konstigt alls!


Trots dina ansträngningar att kommunicera tydligt kanske vissa gäster kommer ställa frågan om de ändå kan få ta med sina barn. Var beredd på frågor eller önskan att ta med barn och svara vänligt och bestämt. Att nämna "budgetbegränsningar" kan också vara en bra anledning.

 

 

Hjälp gäster att hitta barnvakt

Som en vänlig gest kan du också erbjuda att hjälpa till med tips för att hitta barnvakt. Om dem inte har familj eller vänner tillgängliga finns det flera professionella barnvaktstjänster, eller lite enklare (och säkra!) lösningar, såsom exempelvis www.yepster.se

 

Låt inte stämningen dippa för att någon inte kan komma

Man måste acceptera att vissa gäster kanske inte kan komma på grund av att dem inte kan hitta barnvakt, vilket inte nödvändigtvis speglar hur dem känner för er eller ert bröllop! Vissa familjer har behov av att vara tillsammans av olika anledningar och det måste också respekteras, och då är det ingen idé att älta det. Fokusera på att fira med dem som kan närvara istället!

 

Inbjudningstexter för ett bröllop endast för vuxna

Om du är orolig för att det inte ska vara tydligt att ditt bröllop endast är för vuxna kan du antyda det redan på save-the-date och sedan ännu tydligare på inbjudningarna. När du bjuder in föräldrar, använd bara deras namn på kuvertet.

 

På Bröllopshemsidan

Om du har en bröllopshemsida kan du skapa en FAQ-sektion. Under "Kan gäster ta med barn?" eller på informationsidan, ange tydligt: "Även om vi älskar alla barn i våra liv kommer vårt bröllop och mottagning att vara exklusivt för vuxna."

 

För gäster som söker undantag

Om gäster frågar om att ta med sina barn som en ersättning för en plus en, förklara vänligt: "Vi uppskattar verkligen din tanke, men vårt bröllop är avsett enbart för vuxna. Vi har planerat en dag och fest där vi vuxna ska kunna umgås tillsammans och risken är att barn inte uppskattar de aktiviteter som vi planerar."

 

Att arrangera ett evenemang utan barn kräver att man kommunicerar tydligt, eftersom det kan vara lite av en vattendelare. Fundera på hur du bäst kommunicerar med dina nära och kära så är jag säker på att dina gäster kommer att förstå!


Som fotograf på en mängd olika bröllop är du alltid välkommen att bolla tankar och funderingar kring ert bröllop, inte bara om billder! Tveka inte att höra av er och ställa er fråga. Klicka här för att ställa din fråga.
 

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page